Trekroner

Et attraktivt område i Roskilde

De første beboere rykkede for alvor ind i Trekroner i 2002. Dengang var området stort set ikke andet end marker, hvor der med tiden skulle opføres forskellige former for boliger. I 2018-19 blev der bygget på en af de absolut sidste ledige grunde i  Trekroner Vest. Her blev opført et større antal ejerlejligheder, hvoraf flere har udsigt til Trekroner Sø. I Trekroner Øst er byggeaktiviteten fortsat meget stor med forskellige former for boliger – et af de nyeste tiltag er et bofællesskab for seniorer.

Trekroner er en meget attraktiv bydel i Roskilde. Området tiltrækker især børnefamilier, som nyder at bo midt i naturen og med børneinstitutioner, skoler og fritidsaktiviteter inden for kort afstand.

Absalons Have set fra broen, der forbinder Trekroner vest med Trekroner øst.
Absalons Have set fra broen, der forbinder Trekroner vest med Trekroner øst.

Trekroner ligger i et meget naturskønt område, hvor der er både sø og bæk, skov og engarealer med græssende får og geder. Men man kan såmænd også møde en ko og en hest.

Området er begunstiget af et meget veludbygget stisystem, så det er muligt at komme på kryds og tværs af hele Trekroner på kort tid. Desuden er der en direkte cykelrute mellem Trekroner og Roskilde centrum.

Der er et omfattende foreningsliv i Trekroner, som tilgodeser såvel børn som voksne. Derudover er der mange ad hoc-initiativer, hvor en god idé pludselig kan samle flere hundrede mennesker til et arrangement.

Hvert år i august holdes Trekronerdagen med forskellige aktiviteter for børn og voksne.

Fine tog- og busforbindelser

Trekroner har sin egen tog-station med gode forbindelser til såvel København som Roskilde. Der er også fin busbetjening fra Trekroner til Roskilde centrum og station.

Ved Trekroner Station åbnede et center med butikker i 2008. Centeret er foreløbig blevet udvidet to gange og rummer blandt andet en stor Superbrugs med slagter, bager og blomsterafdeling, Fakta, apotek, to caféer, tøjbutik (også med second hand-tøj), børnetøjsbutik, yogacenter, cykelforretning med værksted, en tandlæge og en sushi-restaurant.

Trekroner Lægehus har også hjemme i Trekronercenteret.

Fællesskabet Trekroner ved Trekroner Station
Fællesskabet Trekroner er navnet på den nye bygning ved Trekroner Station.

Ved Trekroner Station er der i 2020 taget et ny stationsbygning i brug. I stueetagen er der butikslokaler, mens de øvrige etager rummer 120 studieboliger. Der er i forbindelse med den markante bygning etableret flere pendlerparkeringspladser tæt på stationen.

Du kan læse mere om Trekroner Butikscenter på centerets hjemmeside.

Rundt i området findes en række butikker og mindre firmaer, blandt andet Butik Aftensol (øko) og Cykelmunken på Munksøgård og en frisør.

På den modsatte side af Trekroner Station er flere store kædebutikker rykket ind ved siden af Bauhaus.

Trekroner rummer sidst, men ikke mindst, Roskilde Universitet (RUC). Tæt på RUC er der et pizzeria og en sandwichbutik.

Ved Trekroner Sø findes Trekroner Hub – en udsigtsterrasse med skateranlæg, en caféplads med petanquebane, en multibane til basketball m.m., en studieslange med studiepavilloner og flere mindre baner og anlæg til bordtennis, trampolinspring, stangtennis m.m. I alt fem steder, som er anlagt omkring søen.

Du kan læse mere om Trekroner på Roskilde Kommunes hjemmeside.

Trekronersøen
Trekronersøen.
Aftenstemning ved Trekronersøen.
Aftenstemning ved Trekronersøen.